Lenfatik Sistem

Lenfatik Sistem 

Arteriyel kapillerden sızan ve kan dolaşımına geri dönmeyen bu doku sıvısına lenf sıvısı (lymba) denir. Lenfatik sistem ise, hücrelerarası sıvıdan kana geçemeyen plazma proteinlerinin ve büyük moleküllerin sıvı taşınmasını sağlayan bir drenaj sistemidir. Ve lenf sıvısınında genel venöz dolaşıma katılmasını ve yenilenmesini gerekir. Bu görevi lenfatik sistem yapar.

Lenfatik Sistem → Lenf Kapilleri,  Lenf Düğümleri, Büyük Lenf Damarları,  Lenfoid Organlar, Dalak , Thymus ve Tonsillarlardan oluşur.

Görevleri ise → Hücrelerarası sıvı plazma proteinlerini venöz kana geri döndürmek ve böylece sıvı dengesini korumak,

→Zararlı maddeleri ve mikroorganizmaların. makrofajlar tarafından parçalanarak kana geçmelerini engellemek,

→Lenfoid organlar tarafından lenfosit üretilerek vücudu hastalıklara karşı korumak,

→Bağırsaktan yağ asitleri, glikoz ve bazı vitaminleri emerek kana taşımak
antikor oluşturulmasında rol oynar.

→Lenf kapilleri (vas lymphacapillere) → Santral sinir sisteminde, göz hücrelerinde, iç kulakta epidermis ve kıkırdakta yoktur.

→Lenf damarları ( vas lymphatticum) → Lenf kapillerinin birleşmesi lenf damarlarının duvarları tek katlı endotel hücrelerden oluşur. Damarların yer yer şişkinlik ler gösterdiği yerde lenfanın dönmesini engelliyen kapaklar. ( valvula lymhatica) vardır.

→Geliştirici lenf damarlarında (vasa lymphaticum afferentia) çok sayıda kapak vardır. Getirici lenf damarları, lenf düğümlerinde (nodus lymphaticus) sonlanır. Lenf sıvısı lenf düğümlerinde süzülür. Götürücü lenf damarları (vas lymphaticum efferentia) ile lenf kanallarına açılırlar.

Lenf düğümleru ( Nodus lymphaticus) → Lenf düğümlerinde aferent damarların girip, efferent damarların çıktığı kısma hilum denir.
Bir lenf düğümü dışta bağ dokuda yapılmış bir kapsül ile sarılıdır. Bu kapsülden düğüme trabeküller uzanır. Aralarında reyiküler doku bulunur.→ Trabekülleri, lenf dokudan ayıran lenf sinüslri fenen boşluklar bulunur.
Lenf düğümleri yüzeyel ve derin olmak üzere 2' ye ayrılır.

2 ana lenf kanalı vardır.
1- Ductus thoracirus
2- Ductus lymphaticus dexter

Ductus thoracicus; vücudun en büyük lenf damarıdır. Kendinde topalanan lenf sıvısını venöz dolaşıma aktarır. Bu kanal Cisterna chylii' den başlar. Sol angulus venosys' a açılır. ( Angukus venosus sinister)
2) Dustus lymphaticus dexter; sağ lenf kanalında kendine topalanan lenf sıvısını sağ angulus venosus' da    (Angulus venosus dexter) genel venöz dolaşıma katılır.
- Cistema chylii → Truncus lumbalis dexter/sinister, truncus intestinalis'  ten oluşur. Cisterna chylii ductus thoracicus olarak devam eder, angulus venosus sinister' e dökülür

Tonsilla (bademcik) Sindirim ve solunum sisteminin ortak organı olan pharyn' in girişini kontrol eden mukoza altındaki gelişmiş lenfoid oluşumlara denir.
⤍Tonsilla pharyngea, tonsilla tubaria, tonsilla polatina , tonsilla

linguales = Waldeyer' in lenfatik halkası

Lenfanjit → Lenf damarlarının iltihabı

Lenfadenit → Lenf düğümlerinin iltihabı.

Lenfödem → Hücrelerarası sıvı birimimi sonucu lenfin vücudun bir alanında boşalmaması sonucu oluşur.

En büyü lenfoid organ Dalak (splen, lien)

Lenfotik dokudan meydana gelen, T lenfositleri oluşturan, lenfatik sistemin esas organı Timus ( Thymus)' dur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar